header laag

Een overtuigende adviseur is niet hetzelfde als een adviseur die veel overtuigt. Het meest voorkomende misverstand:

Adviseurs ontlenen hun persoonlijke stevigheid vaak aan hun inhoudelijke kracht. Ze hebben graag gelijk. Maar het accent leggen op je eigen visie brengt je makkelijk in de (onderhuidse) strijd die zich kenmerkt door veel argumenten.

De tegenpool ervan is voorzichtig worden (‘drammen of dimmen’.) Beide varianten zijn minder effectief.

Dus wat wordt precies bedoeld met ‘een overtuigende adviseur’?

 

Overtuigend

Een expert zijn in je vakgebied is krachtig en onmisbaar, maar het is maar één van je pijlen.

Er is zoveel meer. Hoe ontwikkel je de kunst van ‘vriendelijk lastig’ zijn? Hoe zit het nou precies met inspireren? Wanneer werkt argumenteren wel en niet? Wat zijn de stappen naar het inzetten van coachende vaardigheden? Het zijn voorbeelden van onderwerpen die beslissend zijn als het gaat om effectiviteit.

Eigen aan het vak van adviseren is dat je ook nog moet weten waar je bent ‘op de kaart’ van het advies proces. En dan wel: de actuele kaart. Adviseren werd een ander vak.

Ik leer adviseurs te werken met alle pijlen uit de koker, in een programma met een stevig accent op doen, ervarend leren*. En dat aansluit bij persoonlijke kwaliteiten.

Opmerking: In de PDF download hiernaast vind je een overzicht van de meest gebruikte bouwstenen (visies, modellen) in mijn basistraining.

* Acteurs horen bij een goed programma.

 

Trainer en anderen

Erik Burema 

erik buremaBij Bureau Zuidema was ik 16 jaar trainer op het thema waar het bureau bekend van is; invloed. De laatste acht jaar daarvan werd ik specialist en later programmaleider adviseren (ontwerp en uitvoering masterprogramma's t/m 2017). Ik leerde bij het bureau het vak van trainer en ontwikkelde een liefde voor de vertaling van waardevolle theorie naar naar de praktijk: wat zeg je dan, wat doe je?
Het is mijn missie om deze inzichten en ervaringen bij elkaar te brengen en adviseurs te helpen ‘van betekenis’ te zijn.

 

Hanneke Verhulst 

hanneke verhulst

Ik begeleid mensen in hun persoonlijke ontwikkeling met lichaamsgeoriënteerde coaching en psychotherapie. Ik geef daarnaast o.a. trainingen in ‘Presensing in gesprek’ en werk als trainingsactrice.

Geaccrediteerd MKB en PsBK Plato

 

Wat zeggen klanten